Međunarodni dan koordinatora volontera

Međunarodni dan koordinatora volontera obilježava se od 1999. godine kako bi se odalo priznanje i potvrda radu koordinatora volontera. Ispočetka se je obilježavao 5.12. kao i Međunarodni dan volontera, ali je od 2005. datum promijenjen na 5.11.

Donosimo Vam intervju/ blic pitanja s koordinatoricom volontera/ki Anom iz Mreže udruga Zagor:

1. Što za tebe predstavlja riječ „volontiranje“?

Prije svega to je dobrovoljna aktivnost, pojedinca, u želji da pomogne drugim osobama ili zajednici (društvu), ali bez osobnih interesa. Odnosno, pružanje podrške pojedincu da postane ravnopravan član zajednice, a isto tako omogućiti zajednici da napreduje.

2. Kako si postala koordinatorica volontera/ki?

Sasvim slučajno, vidjela sam da je otvoreno radno mjesto i prijavila se. Nisam znala što me očekuje. Svidjelo mi se i pronašla sam se u tome.

3. Koje edukacije si prošla da bi postala koordinatorica volontera/ki?

Razne edukacije poput: Uvod u menadžment volontera, Upravljanje volonterima, Organiziranje volonterskog programa, Rad s volonterima i brojne druge.

4. Koje osobine bi istaknula da su bitne za koordinatora/icu volontera/ki?

Prvenstveno osoba koja se bavi ovim poslom mora biti otvorena i uporna, komunikativna, asertivna, organizirana, fleksibilna, etična, inovativna, itd.

5. Koliko dugo si koordinatorica volontera?

Malo više od 4 godine.

6. Koje poslove obavlja koordinator/ica volontera?

Koordinator/ica volontera je osoba koja je zadužena za koordinaciju volontera/ki u organizaciji i obavlja mnoge poslove. Ukratko, on/a planira uključivanje volontera/ki u organizaciju, vodi svu potrebu dokumentaciju, promovira volonterstvo, planira i provodi volonterske aktivnosti. Priprema i provodi edukacije na temu volonterstva za volontere/ke, organizatore volontiranja i druge zainteresirane građane/ke.

7. Što najviše voliš raditi u ovom poslu?

Najviše volim direktan rad s volonterima/kama i organizatorima volontiranja. Volim kada se volonteri/ke rado odazovu na naše volonterske akcije/aktivnosti, kada dobijem njihov pozitivan feedback, kada oni sami dođem s nekim prijedlogom, odnosno idejom.

8. Koje kompetencije si do sada stekla kao koordinatorica volontera?

Mogla bih reći da sam/ i dalje razvijam vještine iz upravljanja koje mi omogućavaju da kvalitetno obavljam svoj posao.

9. Šta te potiče da se i dalje baviš ovim poslom?

Osobe i okolina, odnosno kada vidim da svojim radom mijenjamo okolinu u kojoj živimo potiče me da i dalje uporno radim i razvijam u tom smjeru.

10. Imaš li koju poruku za buduće koordinatore/ice volontera/ki?

Ukoliko ti se pruži prilika da postaneš koordinator/ica volontera/ki, prihvati je! Imat ćeš priliku pomoći nekome, učiniti društvo boljim. Svim koordinatorima/kama volontera/ki čestitam njihov dan!

Intervju provela: Nina Dlesk


Rad volonterskog servisa financijski je podržan od strane Europske unije kroz Europski socijalni fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i MInistarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Više informacija o projektu:
Mreža udruga Zagor
Trg svete Jelene 6
49210 Zabok
Tel.: 049.222.635
Mob.: 091.222.6350
mreza@zagor.info, www.zagor.info
volontirajmo@zagor.info
volontirajmo.zagor.info
F: VolontirAJMO, T: @zagorinfo

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge