Volonteri uljepšali lokalnu zajednicu

Tijekom mjeseca svibnja i lipnja učenici/e pet osnovnih i srednjih škola bili su vrijedni u organiziranju i provedbi volonterskih akcija.

„Čuvamo zeleno, volimo zeleno“

U Tuhlju je provedena volonterska akcija „Čuvamo zeleno, volimo zeleno“ gdje su učenici/e Osnovne škole Lijepa naša bojali sprave na dječjem igralištu zaštitnim bojama, a metalnu ogradu uz školu osvježili su novim slojem boje. Volonterski rad se nastavlja pod sloganom „U EKO GRUPU UKLJUČI SE TI, OKOLIŠ ĆE ZA ČAS BLISTATI!“ stalnom brigom o okolišu škole u koju su uključeni svi učenici.

„Uređivanje rondele novim biljkama“

Učenici/ce Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka uredili su rondelu oko „Kokota“. Izvadili su stare sadnice koje više nisu uspijevale, uredili prostor te posadili nove sadnice, trajnice i jednogodišnje biljke.

„Dnevni boravak u prirodi“

Učenici/e Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca proveli su volontersku akciju „Dnevni boravak u prirodi“. Cilj akcije je osigurati učenicima/cama mjesto gdje će se moći kvalitetno provoditi vrijeme nakon škole, dok čekaju autobus, ali i koje će omogućavati održavanje nastave na otvorenome. Od drvenih paleta izrađene su klupe i stol koje su učenici/e u sklopu akcije oblikovali i bojali. Prostor dnevnog boravka planira se opremiti društvenim igrama, sportskim rekvizitima i knjigama kako bi svaki učenik/ca pronašao nešto za sebe. Drugi dio volonterske akcije uključuje izradu nadstrešnice koja će omogućiti boravak u ovome prostoru u svim vremenskim prilikama. Volonterska akcija je rezultirala osvježenim i zaštićenim drvenim površinama gdje će se učenici/e moći družiti.

„Uredimo Art paviljon!“

Učenici/e Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok proveli su volontersku akciju u kojoj su od drvenih paleta izradili klupe s naslonom te ih obojali i pripremili za boravak na otvorenom. Osim toga u žardinjere su posadili ukrasno bilje i čistili školsko dvorište i travnjak. Učenici/e će odsad moći uživati u boravku na svježem zraku te ljepšem, čišćem i zelenijem okružju.

„Možemo sami!“

Učenici/e Srednje škole Konjščina su učionice opremili stolovima za računala koje su sami izraditi. Volonterska akcije odvija se tijekom lipnja a nastavit će se i u rujnu. Volonterska akcija obuhvaća izradu željezne konstrukcije za stolove, postavljanje drvenih radnih ploča na željeznu konstrukciju te njihovo bojanje i dorada te pripremanje učionice i postavljanje izrađenih stolova.

U provedbu volonterskih akcija uključili su se i učitelji/ce i nastavnici/e, stručno i tehničko osoblje, voditelji/ce volonterskih klubova/aktivnosti te odgovorene osobe.

Uključivanje u volonterske akcije djeci i mladima omogućuje stjecanje znanja, vještina i kompetencija potrebnih i korisnih za aktivno sudjelovanje u društvu te ih potiče na samostalnost i preuzimanje odgovornosti u obavljanju određenih zadataka. Ujedno jačamo volontiranje kao važnu društvenu djelatnost te radimo na poboljšanju kvalitete života učenika/ca i nastavnika/ca škole.

Volonterske akcije su provedene u okviru dvogodišnjeg programa "Volonterski centar VolontirAJMO" koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Rad volonterskog servisa financijski je podržan od strane Europske unije kroz Europski socijalni fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i MInistarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Više informacija o projektu:
Mreža udruga Zagor
Trg svete Jelene 6
49210 Zabok
Tel.: 049.222.635
Mob.: 091.222.6350
mreza@zagor.info, www.zagor.info
volontirajmo@zagor.info
volontirajmo.zagor.info
F: VolontirAJMO, T: @zagorinfo

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge