Nacionalna konferencija o volonterstvu

U posljednjih nekoliko godina trendovi brzih društvenih promjena, krize, nove tehnologije i digitalizacija utjecali su na volonterstvo. Svjedoci smo povećanog broja neformalnih volonterskih aktivnosti, većeg broja volontera koji riskiraju vlastitu dobrobit i sigurnost (odgovor u kriznim situacijama, zagovaranje ljudskih prava, potpora izbjeglicama, prirodne katastrofe), inkluzivnijih volonterskih programa, porasta volontiranja u velikim događanjima i "volonturizma". Svi ovi novi razvojni trendovi mogu imati pozitivne, ali i izazovne aspekte. Stoga je ključno stvoriti poticajno okruženje za razvoj volontiranja kao transformativne snage u desetljeću djelovanja usmjerenog na jačanje naših demokracija, građanskog angažmana, europskih vrijednosti, postizanje ciljeva održivog razvoja, odgovor na krize i proces oporavka za osiguranje otpornih i održivih zajednica.

Kako stojimo s volonterstvom u Hrvatskoj? Je li okruženje u kojem djelujemo poticajno za razvoj volonterstva? Imamo li strateški pristup razvoju volonterstva? Koliko je volonterstvo zastupljeno i podržano kroz javne politike? Što nam nedostaje? Što je potrebno unaprijediti?

Nacionalna konferencija „Razvoj volonterstva – trebaju li nam novi putokazi?“ okuplja razne dionike važne za ovu temu, nudi odgovore na ova, ali i druga pitanja, pruža različite perspektive i mogućnost istraživanja potencijala koje volontiranje ima za društveni razvoj i to kroz panel diskusiju s domaćim stručnjacima, primjere dobre prakse i zajedničko promišljanje aktualnih tema u području volonterstva.

Konferencija je namijenjena volonterskim centrima, organizatorima volontiranja, kao i ostalim relevantnim dionicima i donositeljima odluka u području razvoja volonterstva.

Za sudjelovanje na konferenciji potrebno se prijaviti putem sljedeće poveznice, a prijave za sudjelovanje na konferenciji otvorene su do 2. prosinca 2022. Za sudjelovanje na konferenciji organiziran je i prijevoz autobusom iz Osijeka, Rijeke i Splita.

Organizacija i provedba nacionalne konferencije o volonterstvu sufinancira se sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz projekt "Radius V".

 

Program konferencije

Voditelj konferencije: Domagoj Novokmet, novinar

10:30-11:00 Registracija, osvježenje, dobrodošlica

11:00-11:15
Uvod u konferenciju i pozdrav

11:15-12:45 Panel rasprava „Razvoj volonterstva – trebaju li nam novi putokazi?

12:45-13:30 Lagani ručak

13:30-15:30 Paralelne radionice (detaljne opise radionica možete pronaći u dokumentu Poziva)
- Školsko volontiranje
- Neformalno volontiranje
- Oporavak volontiranja

- Europska dimenzija volontiranja
 
15:30-16:00 Zaključci, pitanja i odgovori

Zatvaranje konferencije

Datum održavanja: 9.12.2022.

Mjesto održavanja: HUB365, ul. Franje Petračića 6, Zagreb

Kome je konferencija namijenjena?

Konferencija je namijenjena svim organizatorima volontiranja i volonterskim centrima, kao i ostalim relevantnim dionicima i donositeljima odluka u području razvoja volonterstva.

Prijave za konferenciju

Sudjelovanje na konferenciji potrebno je prijaviti najkasnije do petka 28. siječnja 2022. putem prijavnog obrasca koji je dostupan na ovoj poveznici:
https://forms.gle/CGpACgbb2uwRM1mb8

Vijest preuzeta sa: https://www.hcrv.hr/dogadaji/nacionalna-konferencija?fbclid=IwAR2cbJX-L6OKy29opSxtVJwUVBaoA1SSCAI10p8T_bEFbawjhfdc3RCycj8


Rad volonterskog servisa financijski je podržan od strane Europske unije kroz Europski socijalni fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.
Program volonterskog centra (su)financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Mreža udruga Zagor
Trg svete Jelene 6
49210 Zabok
Tel.: 049.222.635
Mob.: 091.222.6350
mreza@zagor.info, www.zagor.info
volontirajmo@zagor.info
volontirajmo.zagor.info
F: VolontirAJMO, T: @zagorinfo

 

Radno vrijeme:

Vrijeme za rad s korisnicima je svaki radni dan od 9 do 14 sati i prema dogovoru.

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge